KRS: 0000174572
Powrót
Aktualności

Pułapka niskich stóp procentowych – nowy odcinek podcastu „Ludzkie gadanie"

1
Instytut Misesa
Przeczytanie zajmie 1 min
Ludzkie-Gadanie-YT-1.png

W 2008 roku największe banki centralne świata obniżyły stopy procentowe i zaczęły masowy skup aktywów, żeby pobudzić gospodarkę walczącą z kryzysem finansowym. Efekt tej polityki wszędzie był podobnie zły: stagnacja lub rozwój wolniejszy, niż obiecywali to centralni bankierzy. Dr Arkadiusz Sieroń, autor książki na ten temat, która pojawi się za kilka miesięcy w języku angielskim, wyjaśnia w rozmowie z Mateuszem Benedykiem, dlaczego niskie stopy procentowe zamiast rozwoju przynoszą stagnację. Dlaczego zamiast szansy stają się pułapką, z której trudno się wydobyć.

Przypominamy, że nasz podcast dostępny jest na YouTube oraz najpopularniejszych serwisach podcastowych: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor, Breaker, RadioPublic oraz Overcast. Zapraszamy do odsłuchu!

Kategorie
Aktualności

Czytaj również

FAQ

Aktualności

Odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące 1,5%

Co zrobić by jeszcze wesprzeć Instytut Misesa?

KASE_Gdańsk_10-04-24_Turowski_miniatura

KASE

Kolejne spotkanie KASE Gdańsk już 10-go kwietnia

Kwietniowe spotkanie z KASE, to kolejna okazja na zapoznanie się ze Szkołą Austriacką!

KASE_Wrocław_04-04-24_Nowakowski_miniatura

KASE

KASE Wrocław: Wykład dr Pawła Nowakowskiego, 4 kwietnia 2024

Zapraszamy na KASE Wrocław!

Radosnych Świąt Wielkiej Nocy życzy

Aktualności

Instytut Misesa życzy wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarze 1
Laik

Dzień,

jeżeli podniesienie stóp procentowych zmniejszyłoby liczbę firm zombie, to czy wyższe podatki nie miałby takiego samego efektu? Jak jest różnica między zaciśnięciem polityki monetarnej a fiskalnej? Może jak nie tutaj, to odpowiedzą Panowie w kolejnym podcaście. Z góry dziękuję.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.