Milton Friedman powiedział kiedyś, że nie ma darmowych obiadów. Mateusz Benedyk i dr Krzysztof Turowski odpowiadają na pytanie, czy jest za to darmowa woda w restauracji.
Kilka tygodni temu na jednej z największych grup wolnościowych na Facebooku rozgorzał ogromny spór o darmową wodę z kranu w restauracjach. Czy przedsiębiorcy powinni mieć obowiązek oferowania kranówki za darmo w swoich restauracjach? Nad problemem z perspektywy ekonomicznej pochylili się Mateusz Benedyk i dr Krzysztof Turowski. W rozmowie Ekonomiści Instytutu Misesa skupili się przede wszystkim na przyczynach braku darmowej „kranówki” w restauracjach oraz potencjalnych skutkach jej obecności. Zapraszamy do wysłuchania całości rozmowy:
Instytut Ludwiga von Misesa ufundowany we Wroclawiu w sierpniu 2003 r. jest niezależnym i nienastawionym na zysk ośrodkiem badawczo-edukacyjnym, odwołującym się do tradycji austriackiej szkoły ekonomii, dorobku klasycznego liberalizmu oraz libertariańskiej myśli politycznej. Instytut został nazwany na cześć – naszym zdaniem najwybitniejszego ekonomisty XX w. – Ludwiga von Misesa.
Czy to aby na pewno dr Turowski na tym zdjęciu ?