O Fundacji

Instytut Ludwiga von Misesa ufundowany we Wrocławiu w sierpniu 2003 r. jest niezależnym i nie nastawionym na zysk ośrodkiem badawczo-edukacyjnym, odwołującym się do tradycji Austriackiej Szkoły ekonomii, dorobku klasycznego liberalizmu oraz libertariańskiej myśli politycznej. Instytut został nazwany na cześć – naszym zdaniem najwybitniejszego ekonomisty XX w. – Ludwiga von Misesa.

Nasza misja

Celem Instytutu Ludwiga von Misesa jest zwiększanie świadomości społeczeństwa w zrozumieniu natury procesów ekonomicznych i podstawowych instytucji gospodarki wolnorynkowej oraz promowanie relacji opierających się na dobrowolności i pokojowej współpracy międzyludzkiej.

Działalność Instytutu

Instytut zamierza tworzyć warunki do swobodnej i otwartej debaty ekonomicznej. Nasza działalność jest skierowana do środowisk akademickich, działaczy politycznych, dziennikarzy, przedsiębiorców, a także wszystkich osób zainteresowanych zarówno teorią ekonomiczną, jak i praktycznym aplikowaniem jej zasad w rzeczywistości społeczno-politycznej.

Nasza działalność skupia się na inicjowaniu i finansowaniu programów badawczych, wydawaniu publikacji dotyczących kluczowych zagadnień gospodarczych, organizowaniu konferencji, seminariów, odczytów oraz konkursów na prace naukowe dotyczące tematyki będącej przedmiotem aktywności badawczej Instytutu. W przyszłości rozpoczniemy realizację programu stypendialnego dla szczególnie uzdolnionych studentów.

Od 2006 roku Instytut Misesa jest wpisany do rejestru Organizacji Pożytku Publicznego.

Uważamy, że wiedza z zakresu ekonomii jest niezbędna dla pełnego zrozumienia otaczającej nas rzeczywistości, a jej brak czyni nas podatnymi na manipulacje i wpływ demagogów.

Naszą dewizą są słowa: „Scientia potestas est”.