Murphy: Mit MMT — Recenzja książki „The Deficit Myth” Stephanie Kelton

5 stycznia 2021 Nowoczesna Teoria Monetarna Komentarze: 0

W czym myli się nowoczesna teoria monetarna?

czytaj dalej
czytaj dalej

Kamiński: Jakiego państwa chcą wolnorynkowcy?

16 listopada 2020 Recenzje Komentarze: 1

Recenzja książki „Wolnorynkowa koncepcja państwa” Tomasza Cukiernika

czytaj dalej
czytaj dalej

Kwaśnicki: Zielone czy szare (komórki)? Co ważniejsze?

26 października 2020 Ekonomia środowiskowa Komentarze: 0

O książce „False Alarm...” Bjørna Lomborga

czytaj dalej
czytaj dalej

Sieroń: Homo Economicus – Jak „Dwunożny Kalkulator” stał się Rdzeniem Ekonomii?

17 czerwca 2020 Historia myśli ekonomicznej Komentarze: 0

Recenzja książki „Model homo economicus. Geneza, ewolucja, wpływ na rzeczywistość gospodarczą”

czytaj dalej
czytaj dalej

Lichański: Recenzja książki „Gwiezdne wojny a filozofia polityki” Mateusza Machaja

4 marca 2020 Recenzje Komentarze: 0

Moc może nas nie tylko zawieść, ale i zwodzić. Pozostaje rozum...

czytaj dalej
czytaj dalej

Dąbek: Recenzja książki „Organizowanie działania przedsiębiorczego”

13 grudnia 2018 Recenzje Komentarze: 0

Autorzy Organizowania działania przedsiębiorczego zauważyli rozbieżność między, wydawałoby się, tak bliskimi sobie obszarami ekonomii, jakimi są teoria przedsiębiorczości i teoria firmy.

czytaj dalej
czytaj dalej

Rothbard: Mises, „Rząd wszechmogący” i „Teoria a historia”

26 października 2018 Filozofia polityki Komentarze: 0

Rząd wszechmogący i Teoria a historia Ludwiga von Misesa to dwie najbardziej niedocenione spośród wszystkich książek wielkich ekonomistów wolnorynkowych, niedocenione nawet podczas odrodzenia szkoły austriackiej w ciągu ostatnich kilkunastu lat.

czytaj dalej
czytaj dalej

Rapka: Na czym polega znaczenie „Kalkulacji ekonomicznej w socjalizmie” Misesa?

22 grudnia 2017 Rachunek zysków i strat Komentarze: 1

Niedługo minie 100 lat od wydania niezwykle istotnego eseju Ludwiga von Misesa zatytułowanego Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie. Tym esejem Mises rzucił wyzwanie zwolennikom socjalizmu, aby pokazali, jak i przy użyciu jakich narzędzi można według nich kontrolować gospodarkę centralnie planowaną i kierować nią w warunkach braku własności prywatnej.

czytaj dalej
czytaj dalej

Zieliński: Wokół „Patologii transformacji” Witolda Kieżuna – uwagi krytyczne

5 lipca 2017 Historia gospodarcza Komentarze: 1

W tym artykule skupiam się na aspekcie gospodarczym transformacji, świadomie pomijając aspekt ustrojowy. Chociaż oba aspekty podczas transformacji systemowej przenikają się, to jednak możliwe jest ich metodologiczne rozdzielenie. Czynię to ze względu na zwięzłość artykułu. Co istotne, artykuł ten nie stanowi obrony procesów transformacji, których całościowa ocena wymagałaby o wiele więcej miejsca — stanowi jednak obronę analizy procesów transformacyjnych przed niepotrzebnym emocjonalizmem.

czytaj dalej
czytaj dalej

Rothbard: Recenzja „Historii gospodarczej XVIII-wiecznej Anglii″ T. S. Ashtona

13 stycznia 2017 Recenzje Komentarze: 1

Historia gospodarcza jest niemal bezwartościowa, chyba że historyk posiada solidną wiedzę zarówno z teorii ekonomii, jak i badanego przez niego okresu, a wiedza taka, aż do niedawna, była czymś rzadkim. Historia gospodarcza XVIII-wiecznej Anglii T.S. Ashtona jest pracą podwójnie satysfakcjonującą — z powodu właśnie tej rzadko spotykanej wiedzy ekonomicznej autora, jak i znakomitej jakości jego dzieła.

czytaj dalej
czytaj dalej
Wolność nie obroni się sama
KRS: 0000174572
 
KRS: 0000174572